måndag 15 september 2008

Lillebror slog storebror

Igår gick Italiens Grand Prix av stapeln. Deltävlingen på Monzabanan inom Formel 1. Monza ligger i Lombardiet i norra Italien, utanför Milano. Monza är hemma arena för det stora italienska Formel 1 stallet Ferrari.

Översiktsbild av Monzabanan, bild från den eminenta hemsidan jag numera inte klarar mig utan; dailyf1.com . De gula cirklarna ska ange var bästa omkörningsområdena ligger.

Det är alltid massivt med Ferrari-fans och en gedigen italiensk publik som Ferrari ska prestera inför, under Italiens Grand Prix. Då Ferrari lyckas på hemmaplan är det alltid stora känslor, passionerat och tårögt av glädje. Jag minns särskilt när Michael Schumacher vann på Monza 2006 och med tårar i ögonen tackade hemmapubliken för allt stöd. Strax därefter meddelade han at han skulle lägga ned sin F1-karriär. Att ta hem segern på Monza är alltid viktigt för Ferrari.

Som de flesta vet är Ferrari ett av de allra bästa stallen. Men det är en sak de inte riktigt klarar, i alla fall inte i år. Det är regn.

Regn var det gott om på Monza under helgen. Speciellt under kvalificeringen på lördagen, men även under början av söndagens lopp. Så fort banan blir blöt blir Ferraribilarna oberäkneliga och svårkörda. Förarna Massa och Räikkönen som vi är vana att se i absoluta toppen, gick istället in på 6:e och 9:e plats.

Men trots detta fick vi höra den italienska nationalsången på Monzabanan igår (för nationalsång spelas först för förare, sedan för bilen). Ett annat italienskt stall går nämligen och vinner hela deltävlingen. Nämligen Toro Rosso. Bakom ratten på Toro Rosso-bilen sitter ingen av de förare som brukar leverera på topp, utan den unge Sebastian Vettel. Toro Rosso och Vettel är de som bemästrar vädret och banan bäst både under kvalificeringen och under loppet. Kvalificeringen gör han bäst av alla och får starta längs fram, och under själva loppet kör han säkert och välplanerat. En vacker seger.

Det här är en skräll. Toro Rosso hette för så sent som för två år sedan Minardi och var då ett riktigt bottenstall. Minardi tog under hela sin verksamma tid aldrig en seger eller ens någon poäng. Nu med den nya finansiären (gissa vilken energidryck?!) har man lyckats med både seger och poäng, på bara två år.

Det här är jätteroligt. Sebastian Vettel är den yngste person som någonsin vunnit ett lopp. Med varje vinst och varje poäng delas prispengar ut, och det är jätteroligt när små stall får vara med och dela på dessa prispengar, istället för att det är de stora drakarna (Ferrari och McLaren-Mercedes) som kivas om dem. De har ju ganska gott om pengar i alla fall. Förhoppningsvis får italienarna också upp ögonen för andra italienska stall än Ferrari. Ferrari själva får fundera på varför lillebror, eller det stall som ärver deras fjolårsmotorer, kan klara sig bättre än de själva.

Segrarna från gårdagens lopp, Heikki Kovalainen (2:a), Sebastian Vettel (1:a) och Robert Kubica (3:a). Bild från dailyf1.com.

Själv tar jag vara på söndagseftermiddagarna och tittar på Formel 1-loppen samtidigt som jag syr (Förresten Helle, dina grejer är klara nu!). Det berättigar att jag sitter mer än två timmar framför TV:n och skriker GO LEWIS HAMILTON! fastän jag borde veta bättre. Personligen är det nämligen varken Toro Rosso eller Ferrari som gäller. Bryderierna från förra året är över. För så länge Hamilton inte kör alltför fult kommer McLaren-Mercedes vara mitt team. Speciellt som de numera har en ny finländare som stallkamrat till Lewis: Heikki Kovalainen. Heikki som faktiskt lyckades näst bäst igår och gick in på en andra plats efter Vettel!

Läs mer hos DN.

1 kommentar:

Martin Tollén sa...

Eller kanske GO HEIKI KOVALAINEN som jag brukar sitta och ropa hemma!