söndag 28 september 2008

Ekorre, squirrel, écureuil & scoiattolo

Jag har berättat vid ett flertal tillfällen att Nic är väldigt förtjust i ekorrar. De betyder tur i Italien, och är rätt så sällsynta. I Sverige, speciellt om hösten då det dräller av ekorrar, har jag ibland svårt att förstå fascinationen. Eller så kanske det bara är på min arbetsplats som är full av olika valnötsträd, ekar, hasslar och vingnötter som det dräller av oförsiktiga ekorrar som hamstrar mat.

Hur som helst. I helgen fick jag träffa på en mycket speciell ekorre som jag själv avgudar, nämligen SPIP. Tydligen är han rätt förtjust i mig också.

De som känner mig vet att jag älskar serier. Fransk-belgiska serier i allmänhet och Spirou i synnerhet. Jag är nyligen hemkommen från bokmässan, och Egmont Serieförlaget, som tagit över stora delar av den svenska serieutgivningen, hade där slagit på stort. De har givit ut nya Spirou-album ett tag, och i år har de dessutom tryckt upp nya upplagor av de Spirou-album som varit svåra att få tag på för oss samlare. Förutom detta hade Egmont också lyckats plocka dit en av de mer kända och uppskattade Spirou-tecknarna, nämligen JANRY!

Det första Spirou-albumet jag läste var ett äventyr av Tome & Janry, det första albumet jag fick i min ägo var skrivet och tecknat av Tome & Janry och det första jag någonsin själv köpte var gjort av Tome & Janry. Äventyren som Tome & Janry gjorde under 80- och 90-talen hör fortfarande till mina absoluta favoriter. Det var därför fantastiskt kul att få träffa Janry och få prata med honom. Jag pratade naturligtvis franska, men fick albumet signerat på engelska trots allt. Han verkade glad över att få teckna Spip åt mig i alla fall!

Albumet som bilden ovan numera finns i är nr 42 i den svenska utgivningen, vid namn Drömfabriken. Det har varit nästintill omöjligt att få tag på i första upplaga och sanslöst dyrt. Det har länge varit det enda album som jag saknat i min Spirou-samling. En första upplaga väger alltid tyngst, men nu har jag en signerad andra upplaga istället, vilket inte är fy skam!

Förutom detta så fick jag ett album till snabbsignerat (nr 41: Uppgörelse i Chinatown, första upplagan (skryt, skryt) som finns för beundran här hemma) och så deltog jag på söndagens korta seminarium som Janry pratade på. Det var intressant, men kunde ha varit mycket bättre om det funnits mer tid och om Janry själv kanske hade kunnat få prata franska med tolk istället för en knagglig engelska. Till exempel tror jag att den fråga jag fick ställa missuppfattades av honom. Jag borde nog ha ställt frågan på min knaggliga franska istället. :) En bild därifrån lyckades jag i alla fall ta med min lilla mobil.

Janry tecknar gymnastikläraren från Den unge Spirou.

För övrigt tycker jag att den stora behållningen av mässan i år var alla möten med intressanta människor och författare. Nog för att jag har med mig kilovis av böcker hem, men det som kommer att ligga kvar i minnet är mitt möte med Ingrid Hedström, att få se Morgan Larsson från P3 hålla Sanning eller Bullshit tävling på SRs scen, att få höra SRs utrikeskorrespondenter berätta om sina liv och naturligtvis få se Janry teckna Spirou-karaktärer på löpande band!

Summary in English: Visited the yearly book fair in Gothenburg this week-end. It was great, as the artist Janry was there too! He drew Spirou with his colleague Tome during the 80:ties and 90:ties. Now they have retired from the original series and make the Adventures of young Spirou. He drew the squirrel Spip for me in an album and signed it. It was the last album I needed for a complete collection! I got both star struck and over the moon happy!

Si j’avais écrit français assez bien, j’aurai écrit une sommaire en français aussi. Mais j’ai seulement rencontré Janry, le dessinateur de Spirou ! Formidable!

6 kommentarer:

Victoria sa...

Inga bilder :(?

Lucy Honeychurch sa...

Tålamod! :) HTML-trubbel...

Victoria sa...

Yey <3

Markus sa...

Åh gud vilket kul seminarium. Där hade jag velat vara med!

DirkG sa...

Liten "rant" av okänd Spirou-nörd:

Tome & Janry är också mina favorit Spirou-kreatörer. Dårarnas dal var det första albumet jag köpte och det är nog fortfarande min favorit. Jag ångrar nästan att jag inte sålde mitt 1a upplaga-exemplar av nr 41 Uppgörelsen i Chinatown för det var väldigt värdefullt på tradera innan batch två kom. Förmodligen så har priserna sjunkit nu har inte kollat. Nåja hur som helst så borde man ju få tag på 42an nu iaf.
Störigt dock då man är från finland och den enda bokhandeln med svenskt material som levererar internordiskt är adlibris. Och där finns den inte inne just nu. Mycket irriterande. Hoppas det reder upp sig snart.
Jaja detta blev långt och jag hoppas nån orkade läsa. Take care.

Lucy Honeychurch sa...

Dirkg! Nog borde du kunna få tag på 42:an i Finland också, på svenska! Jag tycker faktiskt att Finländare är bättre på seriealbum än svenskar, jag blir avundsjuk varje gång jag är i Helsingfors, på Akademiska bokhandelns serieavdelning. Utgivningen kan inte heller vara så dålig, eftersom jag där köpte Asterix på Savolax till pappa. Akademiska bokhandeln har väl internetförsäljning du kan använda dig av?